Ametyst sten
Ametyst sten er en form for kvarts, der som oftest er violet/lilla. Stenen er semigennemsigtig – nogle steder meget klar, andre steder mindre klar. Hvor meget farve der er i stenen, varierer nemlig meget. Selve farven kan også variere fra en klar blå-violet til en rød-violet. Nogle sten er også mørkere end andre. Farven opstår når der er både jern og naturlig bestråling til stede under krystallernes tilblivelse.
Varmes ametyst op til over 400-500°, skifter stenen farve til enten brungul eller grøn. Den gule version ligner citrin eller topas, mens den grønne kan ligne prasiolit. Varmes ametyst op til over 575°, bliver den farveløs. Ametyst bliver både slebet, så stenen får facetter (facetteret slibning), og så stenen bliver rund og glat (cabochon slibning).
Ametystminer er mange steder i verden at finde. Bl.a. Brasilien, Rusland, Sri Lanka, Zambia, Tyskland og USA. Den ametyst, som findes i Sibirien, har tidligere været anset for den fineste ametyst af dem alle, fordi den er meget mørkviolet med glimt af både rød og blå. I dag bruges termen sibirisk ametyst om ametyst af høj kvalitet.
Ametyst ligger på 7 på Mohs’ skala for smykkestens hårdhed (diamant ligger på 10), og er ofte varmebehandlet.
Historien bag ametystens navn
Ordet ”ametyst” stammer fra det gamle græske ord ”amethustos”, som betyder ”ikke fuld”. Man troede nemlig dengang, at ametysten beskyttede mod fuldskab – altså at man kunne drikke alkohol uden at blive fuld. Drikkeglas lavet af ametyst skulle simpelthen holde sindet ædru og klart, trods indtagelsen af alkohol. Senere blev ametysten i kristendommen symbol på fromhed, og er derfor også flittigt blevet brugt til udsmykning af relikvier og kirker.
Den lilla farve har også altid være en royal farve, som er blevet brugt flittigt af kongelige, adelige og andre højtstående i samfundet. I dag ved man godt, at ametysten ikke har nogen beviselig indvirkning på hverken krop eller sind. Alligevel bliver ametysten ved med at være symbol på ædruelighed. At ametysten er månedssten for februar, er således meget passende ift. den symbolik, der er knyttet til den.
Myten om Dionysos og Ametyst
Den franske poet Remy Belleau fandt på en historie om ametyst, som forklarede, hvorfor grækerne troede, at ametyst beskyttede mod fuldskab. Dionysos, som i græsk mytologi er gud for vin og ekstase, går i fortællingen efter den unge kvinde Ametyst. Ametyst afviser Dionysos’ tilnærmelser – men han er ihærdig. Ametyst ender med at bede en bøn til den græske gudinde Artemis, i håb om at hun vil frelse hende og hendes uskyld. Artemis hører Ametysts bøn, og forvandler hende til klar, hvid sten. Dionysos bliver så benovet over Ametysts ønske om at forblive uskyldig, at han ofrer vin ud over statuen. Rødvinen trænger ind i stenen og gør den lilla.
En anden version går på, at Dionysos er i dårligt humør, fordi et menneske har fornærmet ham. For at gøre gengæld, sværger han at slå det næste menneske, der krydser hans vej, ihjel. Den næste dødelige, der kommer hans vej, er Ametyst, som er på vej til Artemis’ tempel. Artemis når at redde hende, ved at forvandle hende til hvid sten – og da Dionysos ser, hvad han har gjort, fortryder han og græder tårer af vin på statuen, så den bliver lilla.
Hvorvidt nogle af historierne rent faktisk stammer fra græsk myte, er der en del diskussion om. Men en ting er sikkert, de er meget smukke i smykker, eksempelvis ametyst ringe m.m. Kom endelig ind og besøg vores butik for at se flere smykker med ædelstene.