Hvordan renser man sølvsmykker?
Sådan renser du bedst dine sølvsmykker uden at ødelægge dem
Sølvsmykker er en af de mest populære typer af smykker overhovedet. Det er de blandt andet, fordi det elegante sølv er tidløst og smukt. Et godt sølvsmykke kan man have i mange år, og kan give videre ned igennem familien, når den tid kommer. Ens sølvsmykker er altså noget ganske særligt, og noget som man skal værne om og passe på.
Men der er også et ”problem” med materialet sølv. Sølv kan nemlig ikke særlig godt tåle ilt, og derfor oxyderes det med tiden. Dette kan give en grim overfladebelægning, som får sølvet til at se gammelt og kedeligt ud. Nogle former for sølvtøj er lakerede og dermed beskyttede imod ilten i luften, men de fleste sølvsmykker er ikke. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man bedst kan rense sine sølvsmykker og gør dem flotte og skinnende at se på igen.
Disse ting kan du gøre for at rense dine sølvsmykker
Der er en lang række forskellige husmorråd, som florerer derude om, hvad man skal gøre for at fikse et oxyderet sølvsmykke. Men husk at ikke alle råd er lige kvalificerede og effektive – og hvis du er i tvivl, så er det bedre at kontakte din guldsmed med spørgsmål én gang for meget end én gang for lidt. Her kommer der dog en oversigt over de mest sikre og effektive renseteknikker til sølvsmykker:
- Dyppe sølvsmykket i sølvrens – eksempelvis fra Hagerty
- Puds dem med en sølvpudseklud
Begge metoder fjerner effektivt oxideringen, og blotlægger den smukke sølvoverflade nedenunder. Hvilken metode man bruger afhænger også af hvordan smykket ser ud og hvordan det er udformet. Det er ikke altid alle steder man kan komme til med pudsekluden. Lad os her gennemgå de to metoder her én for én.
Rengøring med sølvrens
Sølvrens er genialt til at få oxyderingen fra sølvsmykket væk. Det er effektivt, billigt og kræver ikke meget – vær blot opmærksom på om der er perler eller om smykket er lavet sort/oxyderet med vilje for så kan væsken ikke bruges. Er der ikke det, skal du blot ligge smykket i beholderen med sølvrens, lad det lige 5-10 sekunder eller så længe som der står angivet på beholderne, hvorefter det skylles meget grundigt med rindende vand. Undgå at få fortyndet væsken med vand. Afhængig af hvor snavset det er, kan du gentage dette eller forsætte med en pudseklud. Det er vigtigt at tørre det godt af med en klud, når du har dyppet og skyllet det.
Obs: er smykket oxyderet med vilje kan man ikke bruge denne metode da det også fjerner det oxyd som skal være der.
OBS: Er der perler på smykker må de heller ikke komme i rensevæsken da det ødelægger perlerne.
Brug af pudseklud
Er dit sølvsmykke ikke synderligt snavset, så kan man oftest få fine resultater med en sølvpudseklud. Disse kan også købes fra Hagerty – som er et yderst effektivt mærke, der bruges af mange af landets guldsmede. Metoden med pudsekluden er langt fra besværlig og kræver ikke andet end et anløbet sølvsmykke, en sølvpudseklud og lidt knofedt – altså en hurtig, billig, men sikker måde at få dine sølvsmykker fine igen. På kort tid kan du få mindre urenheder gnubbet væk og hurtig finde glansen frem i smykket igen. De fleste sølvpudseklude er behandlet/imprægneret med pudsepulver og må derfor ikke vaskes. Får man ikke helt den ønskede glans tilbage, så kan man med fordel give et sølvrensebad først.
Pas på med husmoderråd og andre fejlagtige råd til sølvrensning
Er du i tvivl om, hvordan du bedst renser dit smykke, så bør du altid søge vejledning hos en guldsmed først. Der florerer mange forskellige råd derude på nettet og ikke alle egner sig til præcis dit smykke. Du har måske læst tips til at lave saltbade, bruge tandpasta eller andre ”husråd”, hvor du rengør dine smykker med dagligdagsmidler fra hjemmet. Flere af disse råd kan i nogle tilfælde også skade dine smykker, fremfor at gøre dem flotte og skinnende igen. Så følg helst råd og vejledning fra professionelle guldsmede.