Opal sten
Opaler findes i alverdens farver, og langt største delen kommer fra Australien. Opalen er efter min mening en helt ekstra ordinær ædelsten fordi, det er tydeligt for det blotte øje at se, at der ikke findes to ens opaler. Og så naturligvis deres farver og farveskift/farveflash når man ser stenen fra forskellige vinkler. De er så smukke og intense, og det er altid en fornøjelse, at studere en opal og finde ud af hvilket smykke den ville egne sig til.
Når man arbejder med opaler er det stenens farvespil der afgør hvordan den skal placeres i smykket og ikke nødvendigvis stenens form.
En opal er ikke bare en opal, der findes lidt forskellige typer, men i smykkesammenhæng er de mest interessante opal-boulder og solid opal, opdelt i opal krystal og sorte opaler. Boulder-opaler sidder stadig i deres modersten, ofte en form for sandsten og er derfor opake. De kan indeholde alle farver.
Opal krystal er normalt ren opal, som er mere eller mindre transparent med en lys grundfarve og overvejende grøn og blå, men også med mulighed for violette, orange, gule og røde farver i. Sidst nævnte er dog mere sjældne. Sort opal er også ren opal, men har en mørk grundfarve hvilket gør at farvespillet er tydeligere og mere intenst. De kan også have alle farver og er sammen med opal-boulder’ne er smukkeste.
Hvide opaler er mindre sjældne, de er mælkehvide i grundfarve og som regel mindre intense i farven som oftest er grøn, blå, violet og rød. Der findes også almindelig opal, men de udviser ikke farve. Ildopal alskilder sig lidt fra alle andre opaler ved normalt kun at være gullige, orange og rødlige, og langt de fleste kommer fra Mexico
Fakta om opaler:
- Findesteder: Australien, Etiopien, Brasilien, USA, Mexico, Sydafrika, Tjekkiet og Indien
- Opaler består af vandholdigt silicium.
- Hårdhed: Opaler hører ikke til bland de hårdeste sten. De er 5½-6½ på mohs skala
- Farver: listet med de sjældneste først. Rød, gul/orange, grøn og blå
- Slibeform: Cabochon eller efter opalens form så der kommer mest mulig sten ud af det. Ildopaler bliver både slebet med facetter og som cabochon.
Min fascination af, og glæde ved, at udføre smykker med opaler har jeg fra min far, som også har udlært mig. Hans interesse for opalerne startede, også i hans lærertid da, hans mester også arbejdede med opaler.
Opaler er ikke en særlig brugt ædelsten i Europa, hvilket er ærgerligt da det jo er meget smukke sten. Det positive må være, at hvis du kunne tænke dig et unikt smykke, så er opalen jo i sig selv unik, og så har du noget alle og en hver ikke har, nemlig et smykke med opal!