Råd til valg af vielsesringe
2016-07-22 / af Ole Mørck
Når man skal vælge vielsesringe, er der ofte flere nye ting man skal forholde sig til: skal det være guld eller hvidguld, og skal de være matte, blanke eller rustikke? Skal de være smalle eller brede, og hvilke sten skal der evt. være i?
Jeg har lavet en lille guide med de spørgsmål, jeg oftest får fra mine kunder i butikken:
- En god start er at se billeder på nettet og få en ide om hvilken type ring man kan lide, og så skal man besøge nogle guldsmede, og se og prøve ringene ordenligt, for billeder er kun en begyndelse.
- Personligt synes jeg, det er vigtigt, at en ring sidder behageligt og komfortabelt på fingeren. Når man prøver en ring, kan man virkelig mærke forskel på, om den har bløde rundet former indvending eller er helt kantet. De fleste har deres vielsesring på 24 timer i døgnet, så det er vigtigt den passer perfekt i størrelse og sidder godt.
- Hvis man er i tvivl om, hvilken farve guld der klæder en bedst, hjælper det også at se det på hånden. Ligeledes med ringens brede i forhold til hånden – det skal se harmonisk ud. Specielt for mænd må ringen ikke være alt for smal, da det går ud over det maskuline udtryk i ringen – dog må den heller ikke blive for dominerende.
- Det er en smagssag, hvilken type overflade man kan lide. Ens for alle ringe er, at de slides med tiden. Blanke ringe bliver mindre skinnende og lidt ridsede. Ringe med forskellige typer af mat overflade bliver mindre matte og nærmest glatte med tiden. Nogle matte/rustikke overflader holder længe, fordi de er grove og dybe i ringen, andre holder kort tid fordi de er overfladiske og finere i strukturen. Hvor længe det holder afhænger også af, hvordan man bruger sine hænder. Vælg den type overflade I bedst kan lide og spørg guldsmeden til råds om, hvordan den bliver slidt, og hvordan de vedligeholdes. Mange kan faktisk godt lide det slid, og den patina en ring får med tiden.
- Om der skal sten i er også en smagssag. Skal der sten i, vil jeg normalt anbefale, at det er diamanter, som regel i brillant slibning, og eventuelt safirer eller rubiner af den årsag, at det er de hårdeste og mest slidstærke sten. Af de tre typer af sten er diamanten mange gange hårdere/stærkere end de andre. Stenen/stenene kan indfattes på mange måder, med en større sten centreret i ringen indfattet så den “svæver” frit. En anden mulighed er ved indfatningsmetoden, der hedder forrivning, f.eks. flere brillanter i forskellige størrelser fordelt asymmetrisk – ofte kaldet stjernestøv. Man kan også sætte adskillige sten helt tæt i en række eller i et bånd. Mulighederne er mange.
- Hvilken hånd skal vielsesringen sidde på? Det bliver jeg jævnligt spurgt om, og de fleste vælger det, som er mest traditionelt, nemlig højre ringfinger. Men oftere og oftere vælger man den finger man helst vil, hvis man f.eks. har et job, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at have den på højre hånd, eller blot føler sig bedre tilpas med den på venstre. Der er en del normer og historie i det, men det er historiekyndige nok bedre til at redegøre for.
Og med de råd synes jeg det må være nok læsning, og henvise til punkt 1. I skal ud at se med fingrene. God fornøjelse.