Topas sten
Topazens glasklare glans lyser op i november måneds mørke og kulde. Som iskrystaller en klar og solrig morgen i vinterhalvåret, stråler de gennemsigtige topaser – i næsten alle regnbuens farver. Navnet topas kommer fra det latinske ”topazuz” og det græske ”topazios”, som var navnet på øen Skt. John, hvor man troede man havde fundet topas. Selvom det senere har vist sig, at det faktisk var peridot, man havde fundet, har den smukke ædelsten beholdt sit navn. På sanskrit betyder ”tapas”, som topas kommer fra, ild eller varme. ”Tapooz”, som er hebraisk, betyder orange eller appelsin.
Fakta om topaser
- De fleste topaser er farveløse, men de kan også have mange forskellige nuancer såsom pink, orange, gul, grøn, brun, grå og blå. For tiden er det topaser i blå nuancer, der er mest populære. Her differentierer man mellem ”sky blue”, ”London blue” og ”Swiss blue”. Sky blue er en afdæmpet, lys blå farve, London blue er en mørkere afdæmpet blå, mens Swiss blue er tættere på en lys koboltblå. Disse specielle blå farver opnås ofte gennem varmebehandling. Topaser slibes oftest med facetter.
- Topaser er nogle af de hårdere ædelstene, idet de kommer op på 8 ud af 10 i hårdhed på Mohs’ skala. De bliver forholdsvist ofte fundet i meget store ”boulders”, hvilket er sjældent for ædelstene. Nogle gange bliver der fundet topaser der vejer flere hundrede kilo (disse kæmpe krystaller ses oftest på museer). Verdens største facetslebne topas er blevet kaldt Eldorado og vejer 31.000 carat (dvs. 6,2 kg).
- Topas er at finde mange forskellige steder i verden: Sverige, Norge, Tyskland, Italien, Brasilien, Tjekkiet, Afghanistan, Pakistan, Australien, Rusland, Sri Lanka, Afrika (bl.a. Nigeria og Zaire), Madagaskar, Mexico, USA (Utah), og Japan. I 1800-tallet var Ural-bjergene i Rusland et særligt vigtigt findested for lyserøde topaser. Disse blev navngivet ”Imperial Topas” for at ære den russiske zar.
Topasers symbolik og historie
Igennem tiden har det været topaser i gyldne farver (orange, gul, brun og grøn), der har været mest fokus på. Det var også topaser i disse farver, som ægypterne var glade for. De mente at ædelstenen havde indkapslet den varme, gyldne glød fra solguden Ra. Grækerne bar topasen i troen på, at den kunne gøre bæreren stærkere og endda gøre ham usynlig. Senere troede romerne at topasen havde en særlig forbindelse til guden Jupiter.
Ved et nærmere eftersyn af sagn og gammel brug af topaser, har det dog vist sig, at der i flere tilfælde har været tale om en forveksling af topas og peridot, idet peridoter for det blotte øje ligner grønlige og gyldne topaser.
Kunne du tænke dig at vide mere om hvordan denne smukke ædelsten kan indfattes i smykker af en guldsmed, så kom ind i vores værkstedsforretning i København på Frederiksberg.